сряда, 18 януари 2012 г.

Наблягаме на биоземеделието на „Зелена седмица” в Берлин

Министърът на земеделието храните д-р Мирослав Найденов ще открие българският щанд на световното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството - „Зелена седмица 2012”, което ще отвори врати за посетители от 20 до 29 януари в Берлин, Германия. Българското участие на този престижен форум вече е традиция. Родното земеделско производство ще бъде представено пред над 900 хил. аудитория от Германия и целия свят. Акцентът на българското участие на настоящото издание на Зелената седмица за първи път е поставен върху био-производството и био-продуктите. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните.

Различни видове биопродукти - мед, орехови и кайсиеви ядки ще предостави фирмата „Герада-ГМ” ООД. Тя притежава богат набор от сертификати, съгласно стандартите за производство и качество на био-продуктите в Европейския Съюз, САЩ и Швейцария. За контрола върху качеството на продукцията се грижат Министерството на земеделието и храните, ДВСК и „Лакон Институт”- Германия.
В био-секцията на българския щанд посетителите ще могат да запознаят и с продуктите на следните фирми:

Хармоника (Био България) - млечни продукти;
Ира Еко - билки и подправки;
Гимел - био-зеленчуци - домати и краставици;
Крисмар - билки

Музикален домакин на българския щанд е ансамбъл „Чинари”, който ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя и традиции.

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

БиоАгра - първото изложение за биоземеделие в България

Специализирана изложба, която показва всички аспекти на бизнеса с биопродукти, ще се проведе за първи път от 6 до 12 март 2012 г. в Международен панаир Пловдив. „БиоАгра“ се организира в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Тя отново ще бъде под егидата на Министерството на земеделието и храните, както и още три панаирни прояви - Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ (15-18 март 2012 г.), Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машиниКубота България
и технологии „Фудтех“ (15-18 март 2012 г.) и „Природа, Лов, Риболов“ (28.03-01.04.2012).

„БиоАгра“ проследява цялата верига на екологичното производство – земеделски и животновъдни ферми, сертифициращите и консултантски фирми, магазини, хотелите и ресторанти, предлагащи здравословни храни и изделия. На нея ще се представят също неправителствени асоциации и специализирани издания.

В световен мащаб пазарът на биопродукти е един от най-бързо развиващите се, а България е сред сериозните претенденти за водещо място в него. Подходящият климат и делът на чистата земя, който е над 80% от обработваемите площи, създават предпоставки за бум на екоземеделието у нас. Само за една година сертифицираните площи са се удвоили и вече обхващат 25 600 хектара, а броят на лицензираните производители, преработватели и търговци е нараснал със 76% през 2010 г. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното селско стопанство, заявиха от Министерството на земеделието и храните неотдавна.

Производството на екохрани беше основен акцент на „Агра“ през последните 2 години. Заради големия интерес на бизнеса към този сектор, сега стартира и специализирано изложение. В неговата съпътстваща програма са включени конференция на тема „Маркетинг в биоземеделието“ и Вечер на биохраните, организирани съвместно с посолството на Кралство Нидерландия и международната екологична фондация „Авалон“-Холандия. В България тя работи от няколко години и е един от партньорите в европроекта „Новото тракийско злато“, с чиято помощ в Източните Родопи ще се развиват биоземеделие и екотуризъм.

Фондация „Авалон“ и Агроекологичният център към Аграрния университет са партньори на Международен панаир Пловдив в осъществяването на идеята за изложбата „БиоАгра“. Тя ще събере фирми, научни институти и експерти от всички сфери на биологичното земеделие и животновъдство, на производството на екопродукти и търговията с тях.

неделя, 7 август 2011 г.

Второ издание на BIO&ECO Expo през септември


От 14 – 17 септември2011 г., в НДК, ще се проведе 2-ро Международно специализирано изложение и семинар за здравословни храни, напитки, продукти и технологии BIO&ECO Expo, което ще е под патронажа на Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Крайният срок за заявки за участие е 5 август 2011 г., като организатор на събитието е Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Отдел "Панаири и изложби". С нея може да се свържете на тел. 02/ 989 72 40 и 811 74 28, E-mail: fairs@bcci.bg или да отидете на адрес 1058 София, Ул. “Искър” 9.

Ето какво можем да очакваме от изложението:

Съпътстваща програма: Семинари, презентации и др.
Загубата на биологично разнообразие и измененията в климата са сериозен сигнал за предприемане на незабавни мерки. Биологичните храни и земеделие са един печеливш подход към постигане на устойчиво развитие.

В търсене разширяване полето на изява за компаниите, работещи в областта на биопродуктите и популяризиране на тяхното използване в България, Българската търговско-промишлена палата организира Второто Международно изложение BIO&ECO Expo. Целта на изложбата е да подчертае жизненоважната роля на развитието на биологичното производство и да съдейства на компаниите, фирми и организации да намерят своята пазарна ниша в този сектор чрез осъществяване на контакти с международни и български партньори.

Изложението ще представи биологични и природни продукти, устойчиви технологии, услуги, сертифициращи организации, специализирана литература, информация, практически съвети и много други.

Интересна програма, включваща семинари и презентации с актуална тематика, ще съпътства BIO&ECO EXPO 2011.

вторник, 2 август 2011 г.

Украинци създадоха био водка


Продуктите, произведени от екологично чисти растения без ГМО, стават все по-популярни и навлизат във всички области. Доказателство за това твърдение е био водка, която скоро беше пусната по магазините в Украйна.

Водката е създадена от компанията „Национальная водочная компания”, като в нейния състав влизат алкохол от най-високо качество, артезианска вода и натурално покълнало ръжено зърно, което е много богато на витамини и минерали.

Именно заради покълналите ръжени кълнове се очаква водката да добие силна популярност сред любителите на биопродукти, тъй като в зърнените кълнове се съдържат в пъти по-големи количества витамини и минерали, в сравнение с обикновените.

Доказано е, че кълновете от зърнени култури повишават имунитета и укрепват сърдечно-съдовата система. Освен това те спомагат за понижение на холестерола и кръвната захар, както и за очистване на организма от излишните мазнини и токсини.

събота, 21 май 2011 г.

Професор Стойчо Каров и лутането между конвенционалното и биоземеделието

За хората в България, които се занимават с биоземеделие, името Стойчо Каров със сигурност им говори много, тъй като той е един от първите в родината ни, който се занимава с биоземеделие, започвайки още преди 30 години.

Причината да пиша за професор Каров е, че той наскоро е стартирал личен блог, в който макар и за момент да има само една публикация, тя определено си заслужава да я прочетете, за да научите как след многогодишно защитаване на заблудата, че е небходимо използването химически препарати за борба с неприятелите и болестите, Стойчо Каров осъзнава, че това е напълно погрешно и обръща мнениято си на 180 градуса.

Излишно е да ви губя повече времето с моите бръщолевици, тъй като публикацията на професор Каров е далеч по-интересна и стойностна. Прочетете я тук!

неделя, 6 март 2011 г.

В София ще се проведе екофестивалът Зелени дни


Жителите на столицата ще имат възможност да се насладят на екофестивал, който ще се проведе от 28 април до 1 май в градинката пред Народния театър. Той е наречен "Зелени дни", като организатори са Българска асоциация за алтернативен туризъм и фирма Одисея-ин

За фестивала ще бъдат изградени специални шатри, под които ще бъдат поместени щандовете на екологичните производители и търговци, както и на фирми, свързани с пасивното строителство, енергоспестяващи технологии, селския и екотуризма.

петък, 4 март 2011 г.

Биоземеделието ще е основна тема на АГРА 2011


Тазгодишното издание на Международна селскостопанска изложба АГРА в Пловдив, ще акцентира силно върху биоземеделието. Припомняме че изложението отваря врати на 9-ти мар и ще продължи до 13-ти март.

Всеки ден от
14:00 до 16:00 ще има консултации по проблемите на биологичното земеделие, които ще се състоят на щанд B-8 „Биологично земеделие”, палата 3. Организатори на инициативата са ВУ „Земеделски колеж”, Агроекологичен център към Аграрен университет – Пловдив, Фондация „Биоселена” – Карлово, QC&I, Екофарм, ИЗК „Марица” – Пловдив.

Освен това 10-ти март е предвиден за
Ден на биологичното земеделие, като тогава ще има кнференция от 10:00 до 13:00 часа. Нейната програма е както следва:

10:00 – 10:15 Проблеми на биологичното плодово производство в България Лектор: проф. д-р Стойчо Каров, Екофарм – Пловдив
10:15 – 10:30 Новости в нормативните изисквания за биологично производство в България и ЕС Лектор: гл.ас. д-р Анна Карова, QC&I
10:30 – 10:45 Производство на храни от растителен и животински произход Лектор: доц. д-р Васко Василев, ВУ „Земеделски колеж“ – Пловдив
10:45 – 11:00 Прилагане на система за осигуряване на качество на обучението в търговия на био-продукти” – EcoQualify III. - Проект за трансфер на иновации по програма „Леонардо да Винчи” Лектор: доц. д-р Марияна Иванова, ВУ „Земеделски колеж“ – Пловдив
11:00 – 11:15 Партньорство на биоземеделие, екотуризъм и дива природа – Проект “Новото Тракийско Злато” Лектор: доц. д-р Владислав Попов, Агроекологичен център към Аграрен университет – Пловдив
11:15 – 11:30 Нови подходи в професионалното обучение по биологично земеделие - Проект 2010-1-BG1-LEO025-03091, програма Леонардо да Винчи, ”Трансфер на Иновации”Лектор: доц. д-р Христина Янчева, Аграрен университет - Пловдив
11:30 – 11:45 Опит в обучение по биологично земеделие на деца в демонстрационна и учебна био-ферма – Норвежки проект с участие на „Биоселена” Лектор: д-р Стоилко Апостолов, Биоселена – Карлово
11:45 – 12:00 Технология за органично производство на късно главесто зеле Лектор: доц. д-р Галина Антонова, ИЗК „Марица” - Пловдив
12:00 – 12:15 Дискусия и въпроси
12:15 – 12:30 Дегустация на биологични продукти, произведени в България – сирене, кашкавал, кисело мляко, вино, мед, хляб, и др./за участниците в проявата/